nedeľa 15. mája 2011

Mladí záchranári



Motto:
Každý život sa ráta...
Ako vždy, ide o sekundy...
Každý z nás sa minimálne raz v živote dostane do situácie život ohrozujúcej, alebo môže pomôcť v takejto situácii vo svojom okolí.

Ak dôjde k zástave srdcovej činnosti (úraz elektrickým prúdom, topenie sa, autonehoda, infarkt a pod.), musí byť poskytnutá nepriama masáž srdca a umelé dýchanie z úst do úst do troch minút, ináč je malá šanca na prežitie (u ľudského mozgu, ktorý je bez kyslíka viac ako tri minúty, môže dôjsť k nezvratnému poškodeniu). Rýchla zdravotnícka pomoc sa na miesto nešťastia v priemere dostane za osem až desať minút...

Čo z toho vyplýva? Treba ovládať poskytovanie predlekárskej prvej pomoci? Budeme sa nečinne prizerať a necháme človeka našou neschopnosťou umrieť?
Ten človek môže byť otec, mama, brat, sestra, najlepsí kamarát – kamarátka, syn, dcéra, vnuk, vnučka, manžel, manželka, starý otec, stará mama…každý človek patrí do svojej rodiny…aj Tvoj blízky sa raz nemusí vrátiť domov, pretože niekto nevie alebo nechce poskytnúť predlekársku prvú pomoc...všetci sme na jednej lodi a pomáhať si musíme navzájom...je to tak?

Falck Záchranná a.s. je najväčším poskytovateľom záchrannej zdravotnej služby na Slovensku.
Naši žiaci z ŠKD privítali v piatok13.5.2011 na školskom dvore zdravotníkov zo záchrannej služby.Deti boli oboznámené s dôležitými číslami, ktoré sú dôležité pri záchrane ľudského života. Záchranári predviedli deťom ukážky prvej pomoci (zlomenina ruky,nohy,zástava srdca atď...), pričom sa deti stali figurantami, na ktorých im predviedli základy prvej pomoci. Oboznámili sa s interiérom a vybavením sanitky.



112 - Linka tiesňového volania
150 - Hasiči
155 - Rýchla zdravotnícka pomoc
158 - Polícia
159 - Mestská polícia

pripravila: text a foto vych.A.Vrábeľová
akciu zabezpečila vych.V.Kováčová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára