nedeľa 1. marca 2020

Slniečková a Motýliková trieda

FAŠIANGY 

FAŠIANGY- symbol veselosti, zábavy, hodovania. Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde... jedna z najznámejších a na Slovensku

 najrozšírenejších fašiangových pesničiek. Málokto však vie, že jej slová nie sú úplne pravdivé.

 Obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy nazývame fašiangy. Fašiangy prechodom medzi zimným a jarným obdobím. Počas fašiangov prevláda bujará zábava,organizujú sa svadby a zabíjačky. Hlavne posledné tri dni sú vyplnené zábavami a jedením. Posledný štvrtok pred koncom fašiangov sa v minulosti nazýval aj tučný štvrtok.

Typickým fašiangovým jedlom boli šišky vyprážané na masti. Najveselšie obdobie roka však strieda 40- dňový pôst. Ukončia sa všetky zábavy a svet sa vráti opäť na rok do starých koľají. Na poslednej fašiangovej zábave sa preto predvádza symbolické pochovávanie basy. Pochovávanie basy je ľudová hra parodizujúc a skutočný pohreb. Jej základným motívom je zákaz zábav počas nasledujúceho pôstu. Jedná sa o výrazné komické stvárnenie. Hlavnými kostýmovými postavami sú postavy kňaza,rechtora a smútiacich „pozostalých“. Kňaz paroduje obrad rozlúčky, aká býva pri cirkevnom obrade, ohlasuje koniec zábavy a lúči sa s basou, ktorú za náreku prítomných vynášajú von.

Keď je basa pochovaná, môže začať pôst. Obdobie veľkonočného pôstu začína dňom, ktorý poznáme pod názvom Popolcová streda alebo Škaredá streda. Je to pohyblivý sviatok, jeho dátum sa ráta podľa lunárneho kalendára a pripadá na 40. deň pred Veľkou nocou. Toho roku pripadá Popolcová streda na 26. februára. 

Pre deti som pripravila Fašiangový kvíz plný zvykov a pranostík.Deti súťažili z vedomostí, ktoré mali alebo sa dočítali v časopisoch.

 Viťaz kvízu: Sebastián Orosz



Triedu sme si vyzdobili prácami, ktoré počas fašiangov sme vytvorili. 













pripravila:A.Vrábeľová





 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára