štvrtok 15. októbra 2020

Škriatková trieda


 15. október je Medzinárodný deň bielej palice. Je to deň, ktorý je venovaný nevidiacim alebo slabozrakým ľuďom. Vyhlásila ho svetová únia nevidiacich v roku 1964.

Biela palica je výhradné označenie pre nevidiacich vo všetkých krajinách. Je teda hlavným symbolom nevidiacich a slabozrakých. Umožňuje, týmto ľuďom pohybovať sa samostatne na verejnom priestranstve.
Veľkú pomoc poskytuje aj vodiaci pes, ktorý je špeciálne vycvičený, aby slúžil a pomáhal ľuďom s týmto postihnutím. Nevidiaci a slabozraký, to majú v živote určite ťažké. My, ktorí týmto postihnutím netrpíme, si určite ani nevieme predstaviť, aké to vlastne je takto žiť a fungovať v bežnom živote. Preto som sa rozhodla venovať tomuto dňu pár minút, aby som aj deťom priblížila, aký je to deň a komu je venovaný. Prostredníctvom rôznych aktivít si deti mohli skúsiť rôzne činnosti, ktoré ľudia s zrakovým postihnutím denne musia zvládať.
Na základe týchto aktivít, si mohli deti vyskúšať, že život týchto ľudí je značne sťažený a činnosti, ktoré my vykonávame ľahko, niekedy aj bez problémov, sú pre nich zdĺhavejšie a namáhavejšie.
Poukázali sme aj na to, že je dôležité týchto ľudí chápať, neodsudzovať ich. Deti sa naučili pomáhať. Ak budú mať možnosť, tak ľuďom s takýmto handicapom, určite pomôžu.



















blog pripravila: Ivona Némethová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára