Hlavný zmysel tohto dňa spočíva v ustavičnom pripomínaní
mimoriadnej biologickej hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov a
opodstatnenosti ich konzumácie každý deň, a to v záujme udržania aj
upevnenia zdravia človeka.
Ako podčiarkujú lekári a špecialisti na výživu,
mlieko obsahuje výživné a stavebné látky nevyhnutné pre stavbu tela a
rast v detskom veku človeka. Má látky dôležité pre energetické
zabezpečenie existencie organizmu, je zdrojom minerálnych látok,
vitamínov, enzýmov. Navyše obsahuje základné živiny s vysokou
využiteľnosťou a esenciálne látky, ktoré si organizmus nevie vyrobiť
sám. Pritom v mlieku sa vyskytujú v dostatočnom množstve a vo
vyváženom pomere.
Okrem bielkovín, mliečneho cukru, vitamínov je
významnou zložkou mlieka aj 14 minerálnych látok, spomedzi ktorých sú
najdôležitejšími vápnik a fosfor. Oba sú v ľudskej výžive
nenahraditeľné na tvorbu kostí a zubov. Mimoriadne postavenie medzi
mliečnymi výrobkami majú kyslomliečne produkty (jogurty, kefíry,
acidofilné mlieka, bryndza), ktoré obsahom živých kultúr pozitívne
ovplyvňujú metabolickú aktivitu črevnej mikroflóry, stimulujú imunitný
systém, prejavujú antikarcinogénnu aktivitu, redukujú sérový
cholesterol a pod.
Konzumácia mlieka však môže niektorým ľuďom
spôsobovať problémy, a to preto, že každý má rozdielny prah
neznášanlivosti mliečneho cukru, tzv. laktózy. U niekoho sa problémy
objavia po zjedení jediného koláča zo smotany či kúska potraviny, kam
sa umelo laktóza pridala, u iného až po vypití troch pohárov mlieka.
Miera intolerancie má vplyv aj na intenzitu nežiaducich účinkov — od
ľahkých zažívacích nepríjemností či nadúvania cez hnačky až po
bolestivé kŕče v bruchu. Asi tri percentá populácie majú alergiu na
mliečnu bielkovinu, musia preto mlieko zo stravy úplne vylúčiť a
nahradiť ho z iného zdroja kvalitných bielkovín.
Aj štvrtáci si tento deň pripomenuli prezentáciou o dôležitosti mlieka a mliečnych výrobkov, po ktorej nasledovala práca v skupinách. Každá skupina mala pripravené úlohy zo slovenského jazyka, ktoré boli zamerané na čítanie s porozumením a prácu s textom.
Pripravili: Renata Suňaiová, Henrieta Pindiaková
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára