piatok 10. októbra 2014

Medzinárodný deň hudby


Medzinárodný deň hudby (1. október) bol vyhlásený v roku 1974 a je podporovaný organizáciou UNESCO a Medzinárodnou hudobnou radou (IMC). Cieľom je propagovať a lepšie poznať hudobné umenie, podporovať mier a priateľstvo medzi národmi a vzájomné uznať estetické hodnoty.
V piatok sa v rámci spolupráce medzi oddeleniami ŠKD opäť stretli deti z tried Maťka a Kubka a Smajlíkovej v 2.C, kde zažili zaujímavé hudobné popoludnie. Pani vych. Suňaiová si pre nich  pripravila bohatú hudobnú nádielku.

V úvode sa deti oboznámili s ľahko ovládateľnými hudobnými nástrojmi Orffovho detského inštrumentára. Vysvetlili sme im, že pri hre na tieto nástroje nieje potrebné poznať noty a navštevovať ZUŠ, stačí mať dobrý rytmus. Potom sme si tieto nástroje predstavili ako sa volajú a rytmizovali sme na nich slová, slovné spojenia, riekanky, ... . 

Ďalej nasledovala ppt. prezentácia HUDOBNÉ NÁSTROJE, v ktorej cez hypertextový odkaz sa v jednotlivých videách deti zoznámili s ozajstnými hudobnými nástrojmi ako sú napr. husle, klavír, gitara, saxofón, trúbka, harfa, bicie nástroje, akordeón. Po skončení sme deťom pustili ešte relaxačné video, mohli zatvoriť očká a nechať sa unášať tónmi hudby do sveta fantázie. O ich predstavách sme sa na záver porozprávali.

V druhej polovici aktivít si pani vych. Némethová pripravila pracovnú časť, t.j. vyrobiť si ľahkoovládateľný nástroj Štrkáčik (Chrastítko). Bola to rolka z toaletného papiera obalená v baliacom papieri, naplnená ryžou a na koncoch spojená spínacím strojčekom. Štrkáčikom sme si  zahrali do rytmu, keď sme spievali a rytmizovali hrou na telo" Keď si šťastný... ." 
Pripravila : Renata Suňaiová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára